Vedlikeholdelse av tremøbler

Gjelder et utvalg av tremøbler du finner nederst i artiklen

Tremøbler har en rekke egenskaper som gjør det til et foretrukket materiale for møbelproduksjon. Karakteristisk for tremøbler er dets vakre naturlig fargespill, åremønster og små kvistmerker som forteller historien om treets liv i skogen. Ingen tremøbler er helt like og ved kjøp av et tremøbler får du derfor et enestående møbel.

 

Treet fortsetter å eldes når det kommer innendørs og for at dine tremøbler skal ha en verdig alderdom krever det regelmessig vedlikehold og rengjøring. Steller du pent med tremøblene dine, kan de holde i generasjoner. Vi har samlet noen tips, som gjør at du får glede av dine tremøbler i mange år fremover!

 

VIGTIG INFORMATION OM LUFTFUGTIGHED OG INNEKLIMA

Tre er et levende materiale, på godt og vondt, og det beveger seg i takt med luftfuktigheten i dets omgivelser. De ulike tretypene har hvert sitt særpreg og utseende, men overordnet blir møbler i massivt tre/heltre påvirket mye av luftfuktigheten innendørs. Trematerialet vil oppta eller avgi fukt, avhengig av omgivelsene. I et fuktig klima vil treet utvide seg og i tørt klima trekker det seg sammen. Alt møbeltre har blitt tørket til < 6-8% trefuktighet, hvilket svarer til at luftfuktigheten i hjemmet ideelt bør ligge rundt 40-50 % og temperaturen rundt 21 grader - hvilket er normalt i de fleste norske hjem. For høy luftfuktighet kan føre til fordreininger og muggvekst. På den annen side kan lav luftfuktighet, varmeovner og direkte sollys føre til sprekkdannelser i møblet.

 

Grunnet store svingningene i temperatur og luftfuktighet utendørs i Norge, kan det være vanskelig å holde et stabilt inneklima. Treet vil derfor kunne bevege seg og akklimatiseres i løpet av dets levetid, avhengig av variasjoner i inneklimaet. Dette betyr for eksempel at en bordplate kan bli ru eller lett buet. Det kan også oppstå en forskjell i bredden mellom bord og uttrekksplate. Et tips er at massive tilleggsplater skal ha luft på begge sider for å unngå at platene slår seg. Du bør også kun oppbevare èn slik massiv plate i magasinet - mens to finerte plater kan lagres sammen. Et annet tips er å ikke stille møblene ved siden av varmekilder som radiator, komfyr, peis eller i direkte sollys, da dette kan få møbelet til å revne. Unngå også å legge en voksduk på massive bordplater i lengre perioder, da disse er lufttette.

 

Overordnet er anbefalingen at du prøver å unngå for store svingninger i luftfuktighet (mellom mer enn 40% til 60%). Svigningene fører til bevegelse i treet, hvilket er tøffest for tremøblene. Uteklimaets krav til oppvarmning av leiligheter og hus gjør at luftfuktigheten i hjemmet ofte kan bli veldig lav. Dette er hverken godt for mennesker eller tremøbler. For mennesker medfører det tørre slimhinner og for massivt tre kan det medføre sprekker og revner. Følg tipsene ovenfor og sørg samtidig for å lufte godt ut – både for ditt, din familie og dine møblers beste.

Anskaffelse av et såkalt hygrometer til kontroll av luftfuktighet kan også anbefales. Uansett hvilken type tre dine møbler er av, anbefaler vi at både behandlet og ubehandlet trevirke alltid såpe eller olje-behandles for å unngå uttørking av treet. Hvis veden tørker ut, kan det sprekke i staver. Lakkert tre krever ikke vedlikehold.

 

 

PLEIE / BEHANDLING

Produsentene har allerede førstegangsbehandlet treverket, men så snart du får tremøblene hjem, anbefaler vi at du etterbehandler dem. Du kan f.eks. gjøre dette med en treolje eller ved en såpebehandling. Vi anbefaler at du behandlinger dine møbler innenfor 5 dager fra mottagelsen.

 

Såpebehandlet overflate

Det beste resultatet oppnås om du velger en bruksklar såpeblanding. Følg anvisningene på pakken nøye, benytt en klut, som ikke loer, og påfør alltid produktet i samme retning som årene i treet. Fordel såpen jevnt og unngå ansamlinger eller tykke striper, ujevn påføring kan misfarge treverket.

 

Er det såpebehandling i overskudd på bordplaten tørker du dette av med en klut eller et rent håndkle. Såpebehandlingen medfører at fibrene i treet reiser litt. Slip derfor overflaten lett med et sandpapir (korntype 220). Slip aldri massivt tre med stålull! Gjenta behandlingen hvis anvisningen foreskriver dette. Møbelet bør behandles ca 2-3 ganger om året.

 

Ved såpebehandling bibeholdes treets naturlige egenskaper samtidig som overflaten blir glattere og mer smussavvisende. Det betyr samtidig at treet puster og fortsetter å bevege seg i takt med endringer i luftfuktigheten og temperatur - Små sprekkdannelser kan derfor fortsatt naturlig oppstå.

 

VANLIGE FEIL

Påfør aldri vann eller tynne såpebehandlinger på møbler i massivt tre, tørkeprosessen kan føre til sprekkdannelser. Benytt derfor heller ikke brun såpe og slip aldri med stålull. Det er også viktig tørke å tørke av eventuelt fuktighet som kan oppstå på møbelet. Endetre må ikke suge væske, det skal kun tørkes lett over. 

 

OLJEBEHANDLET OVERFLATE

Oljebehandling er en fantastisk valgmulighet når du skal passe godt på dine tremøbler, fordi det gjør at møblene krever minimalt med vedlikehold og får en suverén beskyttelse. Etter at møbelet er behandlet med olje, anbefaler vi den samme fremgangsmåte som ved såpebehandling. Du finner en del forskjellige oljer på markedet. Noen er klare og etterlater treet med en rødlig/rustikk overflate med fremtredende åremønster. Andre oljer lysner treverket og gir et mykere uttrykk hvor åremønsteret blir noe tilsløret. Dette avhenger mest av hva som passer til din smak. Advarsel: Kluter med oljerester kan selvantenne. Brenn derfor klutene eller dynk dem i såpevann før de kastes.

 

VIKTIG INFORMASJON VEDR. BEHANDLING AV BORD

Når du overflatebehandler bordplaten, SKAL bordet også behandles på undersiden. Gjør du ikke dette, kan det forårsake at bordplaten vrir seg, krummer eller revner. Reklamasjonsrettighetene opphører dersom dette er tilfellet.

Filtre

Filtre

Brand
Pris
Material
Color
Høyde
Length/Depth
Bredde
Diameter
666 funnet produkter
grid-4 grid-6
SORT BY  
666 funnet produkter
grid-single grid-2