Slik vedlikeholder du marmor

11. februar 2019

 

Marmormøbler er noe av det mest fantastiske, du kan pynte din innredning med. Hvert et marmor møbel er unikt, da materialet er laget av kalksten, somt er blitt trykket sammen og utsatt for varme igjennem mange år. Marmor finnes derfor i utallige avskyggninger, som hver og et tilføyer noe helt spesielt til hjemmet.

Selvom marmormøbler kan tilføye noet helt unikt til innredningen, så skal man være varsom, når man rengjør og vedlikeholder dem, da det er et sart materiale. Vi har samlet litt for marmormøbler.

 

Det skal du unngå

 

I forhold til mange andre materialer, vi ser i hjemmet, så er marmor et mere sart materiale, hvor det skal takes ekstra hensyn. Først og fremst er det viktig å bruke en fuktig klut, når en marmoroverflate skal gjøres ren. Så pakk diverse skuresvamper vekk, når du har med marmor å gjøre. Ellers risikerer du å ende med risser i overflaten.

 

Det er vigtig å være hurtig med kluten, hvis du søler noe. Marmor suger meget til seg, så lar du ringen fra en kaffekopp ligge for lenge, ender du med en gjenstridig eller permanent flekk på din marmoroverflate. Det er især viktigt, om det søles syreholdige mat- eller drikkevarer eller kraftige rengjøringsmidler, som i værste tilfelle kan etterlate en veldig kjedelig flekk på ditt ellers eksklusive marmormøbel.

 

Gjenerell vedlikeholdelse og rengjøring

 

Har du fx en bordplate, som er laget av marmor, som skal tørkes av daglig, så er det noen forholdsregler, man skal ta.

1. Innen man begynmer, er det viktig å fjerne støv, smuler og lignende med en tørr klut. Det er for å unng at det kommer ritser på bordet under rengjøring.

2. Lag en blanding av mildt opvaskmiddel og lunkent vann, som du tørker bordet av med for å fjerne fett og lignende. Det er viktig, at du ikke skrubber marmoroverflaten.

3. Slutt å tørke overflaten av med en oppvridd klut.

 

Marmor sofabord i hvit fra Zuiver

 

Vanskelige flekker

 

Har du fått vanskelige og irriterende flekker på ditt marmormøbel, kan du bruke en bestemt fremgangsmåte for å fjerne dem på den mest skånsomme måte. Det er bare litt tidskrevende, så man skal sette tid av til det.

1. Start med å lage en blanding av brintoverilte og få dråper salmiakkspiritus. I denne blanding putter du også små stykker papir av fx toilettpapir eller kjøkkenrull i. Det hele røres sammen, så det får en grøt-lignende tykkelse.

2. Blandingen smøres på flekken, men kun bare så den dekker. Deretter putter du folie over flekken, så teiper du rundt i kanten. Blandingen skal puste – stikk derfor et par huller i folien.

3. Blandingen skal nå ha lov til å tørke helt inn. Denne prosses kan ta lang tid – helt opp til 48 timer.

4. Når blandingen er helt tørr, fjernes folien. Drypp noen få dråper vann på. Du kan nå børste den tørre blanding vekk, og flekken burde nå være forsvunnet.

 

Metning av marmor

 

Når du har vært i gang med den helt store vedlikeholdelse eller rengjøring av ditt marmormøbel, kan det være en fordel å mette marmormaterialet. Det vil gjøre det mindre mottakelig over for skitt og støv.

1. Oppløs såpespåner i vann og benytt det på marmoroverflaten.

2. Skyll etter med rent vann og tørr overflaten av. Det er en god idé å mette marmoren med jevne mellemrom, så du hele tiden er proaktiv, da det krever mere arbeide å behandle marmormaterialet, når skaden er kommet.

 

God fornøyelse med vedlikeholdelsen av dine marmormøbler!

Se vårt store utvalg af marmor her.