Slik finner du det helt riktige sofabord

9. december 2019

Når du går på jakt etter et sofabord, så er det et par overveielser, som du bør tenke over, innen du beslutter deg. Først og fremst skal du spørre deg selv om, hva ditt behov er? Har du en stor eller en liten stue? Skal sofabordet være sentrum i stuen med de andre møbler plassert rundt omkring, eller blir det mere et sidebord til et par lenestoler? Er der barn i huset, eller er du bare deg selv? Har du husdyr, som ikke skal ha enkel adgang til kakefatet? Hva som passer perfekt for deg, er det som gjør seg gjeldende hos deg, det er helt unikt og dermed fuldstendig forskjellig fra din nabo. Det betyr bare ikke at det ikke er noe du bør avklare, før du kjøper ditt nye sofabord.

 

Størrelsen på ditt sofabord skal passe inn

Husk å se på hele rommet når du velger sofabord. Det skal passe til rommet uten å dominere for meget. selvfølgelig skal det også utfylle sin funksjon best mulig. En god regel er å sørge for ca. 30-50 cm frirom omkring sofabordet. Det gjør det vanskelig å bevege seg rundt samtidig med, at det stadigvekk er tilstrekkelig tett på fx din sofa. Sørg også for, at det har en behagelig høyde ift. til din sofa, hvis det er derfra, du skal bruke det.

Quick tips: Hvis du gjerne vil ha en bedre idé om, hvor meget et nytt møbel fyller, kan du bruke malertape til å tegne merke av møblet på ditt gulv. Det gir en god formening av, hvor meget bordet fyller i praksis, og om det overhovedet kan være der.

 

 

Hvordan vil du bruke ditt sofabord? Hvilken funksjon skal det ha?

Det neste du skal spørre deg selv er, hva sofabordet skal brukes til? Skal det være avsettningsplass for kaffekopper? Spillebord for poker-vennene eller er det bare et sted, hvor du skal kunne plassere blomster og pyntegjenstander? Kanskje skal det ha en dobbeltfunksjon som bakke? Eller kanskje vil du opbevare noe i det?

Sofabordets funksjon har endret seg en del gjennem tiden. Fra utelukkende å være det navnet angir - nemlig et bord forran sofaen, så brukes det nå også mange steder som spisebord, arbeidsbord, lekebord og meget annet.

Du kan ha en masse krav til et sofabord ift., hvordan du selv vil bruke det, men hva med de andre i husstanden? Barn er noe av det viktigste i mange menneskers liv, det er avgjørende for dine møblers levetid. Hvis du har barn, så gjelder den evig gyldige regel om, at du bør overveie møbler av mere hardfør karakter. De skal kort sagt kunne tåle litt av hvert i form av fx skraper, blyantstreker, m.m. I slike tilfeller kan det være en god ide å unngå glass eller et bord, som er høyglanspolert, som begge ubarmhjertig avslører, når det gjelder fettet fingeravtrykk. Et sofabord i en dyr og flott tresort er kanskje også no-go inntil barna blir eldre. Endelig kan det være en fordel å unngå skarpe hjørner, som barna kan slå seg på.

 

Stil gjelder også, når du velger sofabord

Hvordan ser din eksisterende stil ut? Vil det sofabord du har sett deg varm på overhovedet passe inn i din stue? Hvis du er til det monokrome look, vil et rustikk trebord fx være litt malplassert, og det kan få din stil til å falle til jorden. I det hele tatt er det en god ide å holde seg til én stil, når man først har valgt den.

 

Slate Loungebord i hvit med flere nivåer fra Temahome.

 

Å velge den rette form til sofabordet, svarer til å velge den riktige tøystil - eller den som overhodet ikke passer inn, hvis du ikke tar hensyn til, hva det skal gå sammen med. Sofabordet blir med stor sannsynlighet sentrum i din stue, og det møbel din familie og venner kommer til at samles rundt. Derfor bør du nøye overveie form og stil på ditt sofabord.

 

Velg en form, som passer til det, du skal bruke sofabordet til

Heldigvis er det riktig mange former og uttryk at velge imellom. En tradisjonell men også tidløs klassiker er det rektangulere eller ovale sofabord, som ofte også har en praktisk dimensjon. Så er det dem, som ikke lar seg begrense av de klassiske former.

 

 

Hvis det er smått med plassen, kan vi klart anbefale et kvadratisk eller kanskje trekantet sofabord, da det etterlater mere plass omkring seg. Det er heller ikke så dominerende i rommet som et klassisk rektangulert sofabord. Samtidig utsetter du ikke sofabordet for så meget slittasje som du gjør ved et spisebord, idet man i mindre grad dekker opp og serverer på det. Sofabordet er i stedet typisk et avsettningsmøbel. Ut over å bruke det til avsettning, så kan det hjelpe deg med å få mere opbevaringsplass. En trend i tiden er møbler med flere funksjoner. Her er sofabordet med innbygget hulrom og skuffer et riktig godt eksempel og en god praktisk løsning. De gir enten mere av den sparsomme opbevaringsplass, eller har andre funksjoner, som kan være nyttige. Endelig kan hyller eller skuffer være med til å gi ditt sofabord et litt annerledes uttryk.

 

Matrialet gir den sisste finish til stuen

De mest alminnelige matrialer til sofabord er tre, glass, kurveflett (typisk av palmetrer) og metall. Når du skal velge ditt matriale, skal du overveie, hvor ofte det skal rengjøres. Hvor lenge du forventer at det skal holde, om det kommer til å være barn i nærheten. Her følger en hurtig guide til de forskjellige matrialer.

 

Tre, glass eller metall

Tre er som alltid en klassiker, når det handler om møbler, også når det gjelder sofabord. Når man overveier tre, skal man alltid være opmerksom på, at noe, som selges som tre godt kan være finer eller MDF. Det er komposittmatrialer, og altså ikke massiv tre. Det har igjen betydning for prisen, da det er noe billigere enn massivt tre og typisk også veier mindre. Fordelen ved kompositt er, at det er enkelt å arbeide med. Kvalitet og holdbarhet er fin.

 

 

Features ved ditt sofabord kan optimere din stue

Sofabord fåes i et mange forskjellige former og uttryk. Det kan derfor være en ide å velge multifunksjonelle møbler, hvis plassen fx er trang. Det kan også være aktuelt, hvis man har flere ønsker eller behov til, hva sofabordet skal brukes til enn bare å være avsettningsplass for kaffekoppen.

 

Hyller og skuffer i sofabordet

Hyller og skuffer kan være en ide å velge, hvis du har bruk for opbevaring. Kanskje til de ting som ellers kan rote på sofabordet, som fx fjernkontroller, magasiner, bøker og lignende. Men det kan også brukes til mere spesielle ting som fx en minibar, brettspil eller garn-nøstene.

 

Justerbar høyde i sofabordet

Hvis du ofte spiser ved ditt sofabord, kan det være en fordel å finne et, hvor du kan justere bordplaten opp og ned, så det passer bedre i høyden.  På den måte kan du kanskje spare plassen til et spisebord, hvis plassen er ekstra trang på hybelrommet.

 

 

Se våres utvalg av sofabord her.

 

Når du har funnet det helt riktige sofabord, så var det kanskje tid til å se på en ny sofa? Vi hjelper deg med å foreta det gode valg i våres sofaguide.