Slik velger du den helt riktige sofa

19. december 2018

 

Sofaen er et av de viktigste møbler i hjemmet, da den ofte er samlingspunkt for familien og en sentral rolle i innredningen. Det er jo ingen hjem, som er like, og derfor er det viktig, at du finner ut av, hva det er ditt spesifikke behov, innen du kjøper ny sofa. Skal sofaen primært brukes til hjemmekino, hvor du kan hygge deg? Eller får du ofte gjester, hvor den danner rammene for hyggelig samtalemiljø med det sosiale er i fokus? Her følger 4 overordnede råd, som du bør overveie, når du skal kjøpe ny sofa - uansett hvem du er, og hvordan ditt hjem ser ut.

 

Størrelse, plass og rom er avgjørende i ditt valg av sofa

Innen du kjøper din sofa, er det viktig, at du finner ut av, hvor meget plass du har. Derfor anbefaler vi alltid, at du måler opp. På den måte unngår du å stå med et for stort møbel til alt for små rammer. Husk også å regne med luft omkring dine møbler. Når du har målt opp, er det neste spørsmål, om det - ut over gulvplass - er andre elementer, som du skal tenke over. Har du f.eks. skråvegger, radiatorer eller andre møbler å ta hensyn til? Disse overveielser bør du tenke med, så du sikrer deg det riktige valg.

 

 

En sofa fyller – både i seg selv, men også i forhold til dine andre møbler. Derfor bør den hverken være for stor eller for liten til det rom og de omgivelser, den skal stå i. Hvis møblerne i stuen har tynne ben og et lett uttryk, kan en tykkbenet sofa med brede armlen og lav bunn clashe med de andre møbler. Derfor er det viktig å se på de møbler, som du allerede har stående. På den måte velger du din neste sofa på et oplyst grunnlag, og du unngår å stå med håret i postkassen. Quick tips: Er du i tvil om, hvor meget plass du har, kan du evt. prøve å dekke gulvet til med fx aviser, et laken eller ennå bedre – tegne merket med malerteip. På den måte får du en bedre ide om, hvor meget møbelet fyller – innen du foretar ditt kjøp.

 

 

Kragelund Furniture Askov Square sofa Sovesofaer er det opplagte valg, hvis du innimellom har overnattende gjester, men også til gjesterommet eller hjemmekontoret. En daybed har typisk intet rygglen, men kan fungere som en minimalistisk sofa og en ekstra overnattningsplass uten å fylle så meget i rommet.

 

Form din sofa etter ditt rom

Innen du kjøper en ny sofa anbefaler vi alltid, at du overveier, hva den skal brukes til, og hvilken type, den passer best til dtit behov. De typiske typer er:

  • Den helt regulære sofa, som typisk fåes i 2-og 3-seters versjoner.
  • Sofaer med sjeselong.
  • U- og L-formet sofaer tilbyr masse av sitteplass til den store familie

 

Ferm LIVING Turn 2-seter. Sofa i Cotton Hør Natur

 

Kragelund Furniture Shea U-sofa

 

 Broste Air Daybed

 

Den form og type du velger er avgørende for, hvordan du kan innrede resten av din stue. Det bestemmer også, hvilke muligheter du har for å flytte rundt på et senere tidspunkt. Derfor kan det noen ganger være en god ide å velge to mindre sofaer, som kan stå vinkelrett på hverandre - frem for en stor hjørnesofa - som er så handy.

 

Komfort er et kritisk element, når du skal velge ny sofa

Hva skal sofaen brukes til? Er du typen, som elsker å kose deg i sofaen, eller foretrekker du å sitte mere oppreist. Det bør du ha med, når du overveier, om det skal være en lav og dyp med myke puter eller en smal og høy sofa med litt fastere puter. De forskjellige egenskaper egner seg til forskjellige situasjoner. Hvordan skal sofaen brukes i ditt hjem?

En annen viktig faktor er spørsmålet om, hvem som skal bruke den? Er der barn eller eldre beboere i husstanden? Hvis det er barn eller teens, kan det være en fordel at de kan kaste seg i sofaen, men er det et eldre publikum, så kan du med fordel velge én som er litt høyere, smalere og fastere, som er enklere å komme opp av, og som yter bedre støtte for rygg og korsrygg.

 

Sett din sofa i perspektiv med matrialer, farger og funksjon

Det er viktig å overveie, hvilke matrialer din sofa skal være laget av. Avhengig av om du velger stoff eller lær, følger det faktisk bestemte egenskaper med. De skal vedlikeholdes på forskjellig vis, og du har forskjellige muligheter, når du skal rengjøre dem.

 

Matrialer og vedlikehold av din sofa

 

Woud Nakki 2-seter sofa

 

En sofa i lær er mere slitsterkt enn en sofa i stoff. Til gjengjeld gir den også et bestemt uttryk og den kan føles litt kald å sitte i - spesielt om vintern. Omvendt er en stoff-sofa mykere å sitte i, og den føles ikke så kald om vintern. Til gjengjeld er den også mere mottakelig ovenfor vann og skitt, som du igjen kan gardere deg mot ved f.eks. å impregnere sofaen. Uansett hvilken du velger, bør du under alle omstendigheter sjekke rettningslinjene for, hvordan du vedlikeholder nettop din sofa.

 

Farger kan gjøre din sofa til en statement eller sikre roen til avslappning

Kan du godt like et enkelt uttryk, eller er du mere til regnbuer og fargespill? Fargen på dine møbler er et viktig element - også når det gjelder ditt valg av sofa. Det kan nemlig gjøre en kjempe forskjell i forhold til, hvordan din stue ser ut. Derfor kan du med fordel se på, hvilke farger du i forveien har i din stue, hvis det er der, sofaen skal stå.

 

 

Det er mange muligheter til innredning - fra feng shui til enkle fargepaletter i komplementærfarger. Det viktige er, at du foretar ditt valg av farger ut fra en samlet forestilling om, hvordan du gjerne vil ha din stue eller ditt rom til å se ut. På den måte vil størrelse, form, matriale og farger gå opp i en høyere enhet. Du kan også la deg inspirere av de verktøyer, som de professjonelle innredningsarkitekter og designere har. Og husk - din personlige stil kan ingen ta fra deg.

 

Funksjon

Når du har valgt mellom matrialer og farger, bør du også overveie, hvordan en helt alminnelig dag ser ut hjemme hos deg. Vi hører med deg igen - er det barn i huset? Hvor gamle er de? Hvor meget jord, sand og vann kan de ha med inn? Kanskje har du hjemmet for deg selv i hverdagen, men ikke i helgen? Kanskje har du hund eller katt? Og du har derfor bruk for å kunne rengjøre din sofa. Alle de spørsmål kan ha stor betydning for belastningen av dine møbler, og for hvilke matrialer du bør velge til dine møbler. Se våres kjempe utvalg, og husk de 4 kriterier: størrelseformkomfort samt materialer, farger og funksjon.

Du kan se våres sortiment av sofaer her.

Kanskje står du nå og mangler et nytt sofabord som kan matche din nye sofa. Ta et titt på våres guide til hvordan du velger det perfekte sofabord til deg.